Cărți fără un mic rezumat sau ceva… cât de prost să fii?

Ai cumpăra un tablou ca ăsta de mai sus (deși nu e cea mai bună comparație)? Dacă nu, eu de ce să-ți cumpăr ție cartea?

Mi-am făcut recent curățenie prin cărți și am găsit niște cărți românești. Nu sunt cumpărate individual, am cumpărat acum vreo 3 luni câteva sute de cărți și erau printre. Le-am răsfoit și am fost surprins să văd că unele dintre ele sunt făcute la nivel de amator.

Culmea că sunt cărți relativ recente, de dupăm 2000, chiar 2010 unele. În fine, trecem peste coperte să nu mai zic și de alea că unele zici că sunt făcute cu carioca de un copil fără mâini, picioare sau ochi.

Dacă autorii romani încă mai au impresia că este important doar conținutul… se înșală amarnic. Suntem în 2018, poți să fii următorul Rebreanu, degeaba, dacă nu știi să te promovezi și degeaba dacă nu știi să fii atent la produsul tău. Că e produsul tău până la urmă, nu al editurii. E copilul tău, ce vrei de la el?

Copilul ți-l trimiți la școală sau afară, educat, spălat și îmbrăcat cât poți tu de bine? Atunci cartea de ce o trimiți afară în curul gol? N-o deschide nimeni, stai liniștit.

Am mai zis câte ceva și aici, lucruri observate de mine de când am deschis blogul ăsta și am tot început să caut autorii romani.

Dar azi vorbim despre altceva. Revenind la cărțile de care ziceam mai sus… cât de bătut în cap să fii, să publici o carte dar care să nu aibă nimic, nici prefață (deși nu-mi plac prefațele), nici un cuvânt înainte, nici nimic pe coperta din spate… nimic, nimic!!!

Intră într-o librărie… ești cocoșat de oferte, bani să ai, că ai cărți gălăgie să cumperi. Ia zi, de ce aș cumpăra eu cartea ta, aia blank, despre care nu știu nimic și să nu cumpăr o carte pe care o știu? Cum să faci o asemenea greșeală? Da, dacă ești Stephen King, probabil îți permiți. Dar dacă numele tău este cunoscut de familie, prieteni și editură… nu-ți permiți luxul ăsta.

Nu, chiar nu-ți permiți. Nu, conținutul nu va vorbi de la sine. Nu va fi nimeni curios să deschidă cartea aia și să o cumpere pentru că tu NU-l atragi în niciun fel. 

Mă duc în librărie și să zicem că am chef să încerc ceva nou. Mă poate atrage titlul cărții tale sau coperta să zicem (deși am dubiile mele). OK, voi lua cartea de pe raft. Ce fac prima dată? Mă uit pe ea, mai citesc o dată titlul și autorul să văd dacă-mi spune ceva. Apoi, o întorc și mă uit pe spate. Ce caut pe spate? Ia vezi în poza de mai jos.
copertă spate carte marte roșu kim stanley robinson

Asta caut. Ceva despre carte. Să văd și eu despre ce e vorba, să știu dacă o cumpăr sau nu. Nu e nevoie de mult, ci doar câteva propoziții. O să cumpăr o carte blank fără să citesc nimic despre ea? Da, dacă o iau de la anticariat și dau 1 leu pe ea, la propiu. Am mai făcut asta și o fac frecvent.

Nu voi da însă 30 de lei pe o carte despre care nu știu nimic de dragul aventurii. Nu vreau să regret apoi. Nu e vorba de bani, e vorba că nu vreau să susțin mizerii.

Ca să-ți dau încă un exemplu, dragă autorule pe care te doare se pare în cur de propia operă, când te duci în supermarket, tu ai cumpăra o cutie albă pe care să scrie „detergent”, fără să cunoști firma producătoare, specificațiile, dacă e automat, dacă e manual, etc.? Eu zic  că nu.

Atunci, de ce te aștepți să-ți cumpăr ție cartea despre care eu nu știu nimic? Că ești tu grozav și scrii foarte mișto? Poate așa e, dar cum o să aflu eu dacă tu nu-mi spui nimic despre carte? Blog n-ai, pagina de facebook nu prea, instagram nop etc. dar nici produsul nu-l faci vandabil. Scrisul cărții e partea cea mai ușoară de fapt.

Cum ai pretenția să-ți faci loc în jungla de oferte dacă tu, nu respecți nici regulile elementare?

Ia te rog exemplu de la flori, alea au dezvoltat de-a lungul timpului mecanisme să atragă albinele altfel rămâneau nepolenizate. Dacă nu faci același lucru, nu va da nimeni niciun ban pe cartea ta. La propiu.

Cărți fără un mic rezumat sau ceva… cât de prost să fii?
5 (100%) 1 vote

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *