Despre cărți, de ce naibii au mărimi diferite la fonturi?

Inițial am zis că site-ul ăsta să fie un loc pentru scriitorii români, ulterior mi-a venit ideea să-l transform într-un blog de carte, poate un portal peste câțiva ani, momentan nu îndrăznesc să visez în direcția aceea.

De aceea am preferat să postez mai mult despre cărți pe aici decât  părerile mele personale astăzi însă am decis să scriu câte ceva tot legat de cărți dar în alt mod.

Și sunt două chestii care mă enervează sau mă rog, îmi ridică semne de întrebare. În primul rând, nu ințeleg de ce naiba sunt scrise cărțile cu fonturi diferite, așa cum nu înțeleg de ce au și dimensiuni diferite. O carte are ditai fontul și mare spațiu între cuvinte/propoziții, cealaltă este foarte înghesuită și îți trebuie lupa să poți citi.

De ce să faci asta?  Ca să-mi faci mie ochii varză? Că eu altă explicație nu găsesc. Din punctul meu de vedere ar trebui să fie două fonturi doar:

– primul sa fie standard, cam de dimensiunea asta;

– al doilea, să fie mai mare pentru bătrâni sau pentru deficienții de vedere, poate ceva de genul.

De asta pe undeva mi se par mai marfa ebook-urile, acolo nu prea întâmpini astfel de probleme. Înțeleg să-ți faci coperți șmechere, încurajez din tot sufletul asta, să promovezi cum vrei tu produsul final iarăși, mi se pare o idee marfă. Dar de ce naiba să faci cititorul să se chinuie formatând aiurea asta nu mai înțeleg.

Ar trebui să existe comunism când e vorba de literatură, adică la nivel internațional să fie bine stabilite câteva chestii și anume, dimensiunea cărților, mărimea fontului, fontul folosit și spațierea să fie standard. Încolo, scrie cât vrei tu, nu e nicio panică.

Aaa și eu aș mai vrea neapărat și coperți de carton dar gros și eventual impermeabil. Bine, aici am exagerat un pic pentru că s-ar duce costurile în sus, sunt convins. Mi-ar plăcea însă că prima mea carte (cel puțin un tiraj mic) să fie neapărat cartonată și să aibă supra-copertă.

Despre cărți, de ce naibii au mărimi diferite la fonturi?
Evalueaza acest articol!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *