Interviu | Livia Furia

Livia Furia

Salutare. Am revenit cu un nou interviu, de data aceasta am avut plăcerea să discut cu Livia Furia, autoarea cărților Lumea de dincolo, Hotarul  și Choice.

Interviu | Livia Furia

Buna ziua, mă bucur să povestesc astăzi despre romanul fantasy/magic realism  Hotarul şi puțin despre mine.

Bună ziua? Cine este Livia Furia? De unde sunteți, cu ce va ocupați etc.? N-am găsit nici cea mai mica informație in acest sens pe internet.

În general evit să povestesc despre cine sunt. De ce? Probabil pentru că nu consider foarte important. Ciudat? S-ar putea, dar sunt introvertită şi pentru mine contează mai mult lumea interioară decât cea exterioară. Oricum, sunt medic veterinar, născută şi crescută în București, apoi m-am mutat „la ţară” pentru a-mi practica meseria.

Hotarul este prima carte publicată a dumneavoastră? Mai sunt și altele? Am căutat pe internet dar nu m-am lămurit.

Hotarul nu este prima carte. Prima carte, tipărită în regim propriu, a fost Lumea de Dincolo, tot un fantasy/magic realism despre un tânăr care moarte şi trece în lumea de dincolo unde este repartizat unor maeștrii care îl vor învăța ce este Lumea de Dincolo şi îl vor ajuta să scape de Demonias, nemesisul sau.

Când apare Choice, al doilea volum al seriei Jocul de-a moartea? Acesta este volumul final?

Seria Jocuri de-a moartea, cu Hotarul ca prim volum, a fost publicată la editura Celestium, care s-a desființat între timp, lăsându-mă în aer.  Plănuiesc să o reeditez în regim propriu, poate prin toamnă, dacă voi primi coperta de la fosta editură. Choice nu este continuarea Hotarului. Este primul volum dintr-o trilogie (atât am în minte la momentul acesta) şi este un thriller SF care va apărea în următoarele luni la Editura Quantum Publishers.

coperta choice de livia furia

Fragment Choice:

Acum ce facem?

Mergem înapoi…

S-a încordat, jucându-se cu nervii mei deja întinși la maximum. M-am răsucit şi am văzut f’al’kerul osos coborând încet panta, cu un trup ciopârtit între fălcile lungi. Am înțeles de ce ploaia ne putea proteja când a trecut pe lângă noi în pas domol, fără să dea vreun semn că ne-ar fi simțit. Avea picioarele din față mult mai lungi, din profil aducând cu o gorilă, dar era tot numai oase şi unghiuri, pe alocuri acoperit cu piele negricioasă care lucea la fiecare mișcare. Rodea încet din bucata de carne, lăsând brațul descărnat să îl lovească ritmic peste fălci, ca un mic semn de încurajare. După ce traversă fără grabă șoseaua s-a afundat în pădure, dispărând imediat în spatele copacilor.

Ne întoarcem.

Spuneați că o parte din cele descrise în Hotarul le-ați visat. Au fost coșmaruri sau vise pur și simplu?

Majoritatea viselor au fost lucide. Iubesc tipul acesta de vise şi chiar încerc să le provoc deși, odată cu înaintarea în vârstă, îmi este din ce în ce mai greu. Coșmaruri am foarte puține sau poate nu le consider eu coșmaruri. De exemplu am visat-o pe Mina, mama lui Miki, ca pe un zombi. De aici mi-a venit ideea.

Cum ați descrie cartea în 5 cuvinte?

Nu fugi, stai şi luptă!

Vi s-a întâmplat vreodată să visați anumite lucruri, nu știu, poate fraze, idei de cărți, capitole etc. și apoi când va treziți să nu vă mai amintiți nimic? Nu e frustrant când se întâmplă asta?

O, da! Foarte mult timp am căutat în timpul viselor biblioteci şi librării. Când reușeam să le găsesc încercam să caut cărți interesante, dar nu puteam citi din ele când le răsfoiam. Aparent este o problemă legată de detalii atunci când te afli în starea de vis lucid. Cu cât este mai mic cu atât este mai greu de văzut. Fragmentele pe care le-am citit mi le-am amintit prea puțin. De asemenea mi-au fost dictate cărți sau am verbalizat acțiunea, dar niciodată la trezire nu mi-am mai amintit.

Ce muzică ar merge ascultată în timp ce citim Hotarul?

Sincer, cred că ţine de ceea ce-i place fiecăruia. Eu ascult valurile mării, muzică de relaxare sau de meditație.

Dacă ar fi să personificăm cartea, cum crede Livia Furia că arăta?

Un puști de 11-12 ani care te privește în ochi cu o expresie hotărâtă pe chipul tineresc, cu spatele drept, cu pumnii strânși. Îi spui că-i ești alături şi se relaxează puțin şi chiar începe să râdă.

coperta hotarul de livia furia

În cât timp ați scris cartea?

Într-o lună, apoi am scris încă una luna următoare. Şi am intrat în writing slump 6 ani.

Când ați simțit chemarea, de unde ați știut ca trebuie să scrieți?

Am vrut să scriu. Pe la 13-14 ani. Din nefericire descrierea  acțiunii nu este punctul meu forte. În plus, încă de copil, am învățat să reduc totul la fraze scurte, concentrate, care să surprindă esența. Ca o glumă, la facultate, prin anul 5 dacă nu mă înșel, la unul dintre examene mi-a căzut un curs întreg iar eu am spus exact cât încape pe o jumătate de pagină. Profesorul a ascultat atent şi mi-a spus: „Domnișoară, este un rezumat extraordinar. Vă rog, totuși, să-l dezvoltați!”

Puteți sa ne recomandați va rog trei cărți care v-au impresionat anul acesta?

IREn de Leila Sandra Coroian (am recitit-o), Efectul umbrei de Chopra, Ford şi Williamson şi o carte pe care am primit-o mai demult, Miza pe unu, de George Tei, un rondelist fără pereche.

Vezi si Carti recomandate de scriitorii romani

De asemenea, ne spuneți vă rog o carte și un autor interesant pentru genul fantasy, de afară și din țară?

The Legend of Sun Knight de Yu Wo (御我) şi ½ Prince de aceeași autoare (sunt extraordinare, le recomand călduros). Cât despre autorii romani, spre rușinea mea, nu am citit decât Visucy de Zanuka Lisandros, deci nu pot face recomandări.

Ce face o carte fantastică să fie interesantă, ce trebuie să facă?

O combinație echilibrată intre acțiune, dialog, dezvoltarea personajelor şi, dacă se poate, puțin umor.

Ce credeți că lipsește literaturii române contemporane din ziua de astăzi? Eu cred că ar trebui sî fie mai sus de unde este acum însa pare ca nu poate ajunge acolo, momentan.

Literaturii romane îi lipsește dintotdeauna PR-ul. Nu este promovată cum trebuie, foarte puţini aud despre scriitorii buni  chiar şi în ţară, ce pretenții putem avea de la cei din afara granițelor.

Ce părere aveți, se citește mai mult sau mai puțin ca pe vremuri, acum vs acum 15 ani de exemplu?

N-as spune că se citește mai puțin, având în vedere că există şi posibilitatea e-book. În plus, poți citi online, gratuit, de pe diverse site-uri. Eu, de exemplu, în ultimii ani am citit foarte multe cărți de pe net şi n-am simțit nevoia să-mi mai cumpăr altele decât când a devenit disponibilă în română o carte care m-a impresionat cu adevărat

Este „piața” de fantasy din Romania prea mica sau prea mare? 🙂

O carte, atâta timp cât nu ajunge sub ochii cititorilor, este ca şi cum n-ar exista. E mică piața? E mare piața? Numai cei care citesc fantasy pot răspunde la aceasta întrebare.

Am înțeles că aveți o relație bună cu Sandra Leila Coroian, cum ați ajuns sa va împrieteniți?

Printr-un prieten comun. Sincer, Leila Sandra Coroian este cea mai bună prietenă pe care o am în mediul online.

Cât de „curat” scrie Livia Furia? Scrieți dintr-o bucată și cam rămâne așa, sau aveți o primă variantă pe care o modificați ulterior pana sunteți mulțumită?

Curat? Nici pomeneală! Corectez în timp ce scriu şi tot neîngrijit arată la sfârșit. O las un timp şi revin. Fac recorectări chiar şi după ani. Una dintre cărți am refăcut-o mai mult de jumătate pentru că nu atrăgea. Era slow-burner şi avea nevoie de mult mai multă acțiune. Am aranjat-o într-o formă de care sunt cât de cât mulțumită. Mai vedem peste cinci ani.

Un cuvânt pentru cititorii scriitoriromani.info?

Cititorilor scriitoriromani.info aş dori să le spun: „Dați o șansă scriitorilor romani pentru că există cărți bune şi cărți excepționale de care foarte putini au auzit.”


Până data viitoare, nu uita, dacă ești român, susține literatura română!

Interviu | Livia Furia
4.5 (90%) 2 votes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *