Recomandari si intrebari pentru scriitorii romani contemporani

D

eci ai scris o carte si ai si publicat-o. Bravo, sincere felicitari (nu sunt ironic, in caz ca par)! Si acum? Cum dau oamenii de tine? In ziua de azi, daca nu esti nu stiu ce persoana publica care a si scris o carte, daca nu existi pe net, esti mort. Ca si la blogging, scriitorii ar trebui sa inteleaga ca nu conteaza doar ce au scris si cum au scris, ci si cum ajung oamenii la ei. Poti sa fii urmatorul Dostoievski, nu vei conta pentru nimeni daca nimeni nu te gaseste. Ok?

Ca atare, vezi cum faci sa ai macar un facebook cu cat mai multe informatii. Oamenii vor fi curiosi sa citeasca ceva si despre tine, despre autor. Cel putin mie daca-mi place o carte, sunt curios si ce a mai facut autorul ala, sa aflu cate ceva despre el, ce a mai scris, poate mai cumpar si altceva, din astea.

Primul meu sfat pentru scriitorii romani:

Fii vizibil! Recomandarea mea este sa-ti faci un blog. Daca nu ai chef, poti sa incepi cu unul de pe o platforma gratuita desi eu ti-as recomanda sa-ti cumperi un domeniu. In cazul tau, numele ar trebui sa fie simplu ceva de genul „vasilicacercotoi.ro”. Ai putea sa faci asta de la inceput.

Pe blog, sa ai:

  • o pagina de contact – poate cineva vrea sa faceti un interviu, unde te gaseste?
  • o scurta biografie – ani (daca te simti confortabil), cand ai inceput sa scrii, de ce, ce-ti place, ce nu, cu ce te ocupi etc. Cateva cuvinte ca omul sa te cunoasca mai bine si sa pari uman, sa existe o apropiere intre voi;
  • cate o categorie cu fiecare carte a ta, unde sa postezi lucruri ce tin de acea carte;
  • o categorie generala  unde sa postezi daca ai chef chestii personale sa zicem, observatii ale tale etc.

Da, ar trebui pe acest blog sa ai un newsletter astfel incat oamenii sa primeasca noutatile de la tine pe mail. Da, stiu ca ai o pagina de facebook, dar te-ai uitat si la statistici? La cati oameni ajung mesajele tale, care e reach-ul? Io zic sa te mai gandesti, degeaba ai 500 de like-uri la pagina daca mesajul tau ajunge doar la 34.

Apoi, tine oamenii in priza. O fi treaba editurii sa promoveze dar eu zic ca tu ai interes mai mare sa mearga bine. Tu esti in prima linie, tu trebuie sa faci eforturi. Baga-te la dialoguri cu cititorii, raspunde-le la mesaje, la comentarii etc. Apoi, posteaza din cand in cand pe blog, cand ai chef si te simti inspirat. Scrie ceva nou, da-le fragmente dintr-o carte noua, nu stiu, ceva campanie de reduceri cu vreun cod, etc. Fa-i sa se simta speciali, oamenii au nevoie de asta.

Nu in ultimul rand, fa-ti o pagina sau o categorie care sa se cheme „Interviuri”. De fiecare data cand dai interviuri, pui link-ul acolo. E cel mai bine asa pentru toata lumea. Cine vrea sa te cunoasca mai bine, are o gramada de chestii de citit despre tine. Daca X vrea sa faceti un interviu, o sa aiba bunul simt (sau macar ar trebui) sa le citeasca inainte ca sa nu se repete.

Nu mai zic si de faptul ca poti castiga niste bani din blogul tau (nu e usor, dar in timp se poate intampla prin diferite forme).

Daca nu ma crezi ca toate chestiile astea sunt importante, verifica scriitorii de afara, aia de ce le au pe toate? Pana si Stephen King are site, desi nu stiu ce nevoie ar mai avea omul ala de asa ceva. Dar il are. Asta inseamna ca este important.

In incheiere, daca nu stii cum sa faci rost de un site, de unde sa cumperi si domeniu si hosting, poti lasa un comentariu mai jos si iti voi raspunde, nu e atat de complicat.

Eu recomand mxhost.ro, se poate cumpara de la ei un pachet, domeniu+hosting si e tot ce trebuie.

Sursa imagine: pexels.com

Nu uita, daca esti roman, sustine literatura romana!

Recomandari si intrebari pentru scriitorii romani contemporani
4 (80%) 2 votes

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *